Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Ιερή (μυθ)ιστορίαΑπό το μπλογκ του Ροΐδη αλίευσα την παρακάτω είδηση:

Όπως σωστά παρατήρησε ο Ροΐδης, η Δαμανάκη δεν τόλμησε να εστιάσει την κριτική της στα "ιερά" τέρατα. Προσέξατε όμως ποιο ήταν το επιχείρημα των "προσβεβλημένων" ιεραρχών;

"Το νέο μουσείο της Ακρόπολης πρέπει να ενώνει κι όχι να διχάζει".

Σας θυμίζει κάτι αυτή η φράση; Μήπως, έστω και λίγο, το σύνθημα "όλους εμάς ενώνει η Ελλάς"; Αυτό πάλι, σας θυμίζει κάποιους;

Από πότε η ιστορία και η αλήθεια πρέπει να θυσιάζονται στο όνομα της όποιας υποτιθέμενης ενότητας; Οι "προσβεβλημένοι" ιεράρχες, με τον πιο πρόστυχο τρόπο ομολογούν ότι η λογοκρισία είναι επιβεβλημένη για λόγους "εθνικής ενότητας". Και φαίνεται ότι το θέλημά τους είναι ... θέλημα Θεού! Γι' αυτό άλλωστε σήμερα έχουν περάσει στη συνείδηση των περισσοτέρων Ελλήνων παραμύθια σαν το κρυφό σχολειό, ορθωμένα λάβαρα της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου, αντιστασιακό φρόνημα, καλόγεροι προστάτες των γραμμάτων και άλλα όμορφα και γραφικά.

Απέναντι στη μυθοπλασία της προστυχιάς, βάζω τρεις ποιητές.

Πρώτο το Σολωμό, που δίδασκε ότι εθνικό πρέπει να θεωρείται ό,τι είναι αληθινό. Για τους ιεράρχες μας προφανώς ισχύει το ανάποδο.

Δεύτερο τον Παλαμά, και αντιγράφω ένα ποίημά του που μου θύμισε ο σχολιαστής του Ροΐδη "Ίων":

Του ρασοφόρου σύντριψεν ο πέλεκυς κι η αξίνα
Τα μεγαλόχαρα είδωλα στα βάθη των Ναών,
Των συντριμμένων η Ψυχή δεν χάθηκε μ’ εκείνα,
Φωτοπλανήτης έγινε στα χρέη των Ουρανών,
Όσο που νέα ζωντάνεψε αγαλματένια κρίνα
Στου διαλεχτού το λογισμό, στους κήπους των Σοφών.

Τρίτο και καλύτερον τον Καβάφη:

Γιατί τα σπάσαμε τ' αγάλματά των,
Γιατί τους διώξαμεν απ' τους ναούς των,
Διόλου δεν πέθαναν γι΄ αυτό οι θεοί.
Ω γη της Ιωνίας, σένα αγαπούν ακόμη.


Για τη συνέχεια, αντιγράφω ένα αρκετά διαφωτιστικό απόσπασμα από το έργο "Προς Θεοδόσιον τον Βασιλέα Υπέρ των Ιερών", του ρήτορα Λιβάνιου (4ος αι.)

Λέει λοιπόν εκεί για τους ρασοφόρους μοναχούς της εποχής του:

"Αυτοί όμως που είναι ντυμένοι στα μαύρα και τρώνε περισσότερο από τους ελέφαντες και πίνουν τόσο πολύ ώστε να προξενούν αηδία σε όσους συνοδεύουν τις οινοποσίες τους με ύμνους, αλλά καταφέρνουν να το κρύβουν χρησιμοποιώντας τεχνάσματα που τους κάνουν να φαίνονται ωχροί, αυτοί οι άνθρωποι, ενώ ο νόμος βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, επιτίθενται κατά των ιερών με ξύλα και πέτρες και σίδερα, ή ακόμη και μόνο με τα χέρια και τα πόδια τους. Έπειτα ακολουθεί ολοκληρωτική καταστροφή των ναών και αφαιρούνται οι σκεπές και γκρεμίζονται οι τοίχοι και διαμελίζονται τα αγάλματα και ξεριζώνονται οι βωμοί και οι ιερείς [σ.σ. οι εθνικοί] έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη σιωπή και το θάνατο.Κι έτσι η μία καταστροφή φέρνει δεύτερη και τρίτη, και τα τρόπαια συγκεντρώνονται το ένα μετά το άλλο κατά παράβαση του νόμου".

(μετάφραση Αφροδίτη Καμάρα, εκδόσεις "Κατάρτι")

Για τη διαχρονική δράση και τα ανδραγαθήματα των μοναχών, εμβόλιμο ένα ακόμα βίντεο από την αντιστασιακή τους στάση κατά το Β' Π.Π., που γέμισε με ελπίδα και υψηλό φρόνημα την κατακτημένη Ελλάδα:
Τελειώνοντας, ας κλείσουμε με μία διαχρονική δήλωση κάποιου "μακαριστού", θαυμαστή της φασιστοφυλλάδας "Στόχος":
Μετά και από την κορυφαία αυτή δήλωση, δε μένει παρά να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο προσβλήθηκαν οι ιεράρχες μας από τις εικόνες με τις αγαθοεργίες των ομοϊδεατών προγόνων τους. Αφού το είπε και ο μακαριστός τους: δεν καταστρέφαν την Ακρόπολη. Την σέβονταν και την εξαγιάζαν!

12 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Έχουμε μια βρωμερή παράγκα εδώ παραπέρα, αλλά βαριέμαι να την γκρεμίσω.

Μπορεί να έρθει ο παπάς της ενορίας να την καθαγιάσει;

Το ίδιο είναι.

Νάσος είπε...

Τώρα που το λες, σκέφτομαι πως θα'ταν καλή ιδέα να στέλναμε μερικούς ρασοφόρους στα αυθαίρετα που κλείνουν τις παραλίες για ... καθαγίαση.

Τι διάολο, την τέχνη την κατέχουν.

Rodia είπε...

Τι έγινες Νάσο;
Καιρό έχεις να γράψεις... Μήπως διορίστηκες τπτ γραμματέας; :))

Νάσος είπε...

Καλησπέρα Ροδιά. Καιρό να γράψω και καιρό να σου απαντήσω (απαράδεκτος και αγενέστατος, ό,τι και να πεις θα έχεις δίκαιο).

Πέσαν διάφορες δουλειές τον τελευταίο καιρό και το έρμο το μπλογκ μου αράχνιασε. Πού να διοριζόμουν και γραμματέας! :Ρ

Έχω κάποια θέματα στα σκαριά, θα δούμε εν καιρώ.

Να είσαι καλά και καλό Σαββατοκύριακο.

anywhere_Smile είπε...

If the links to not links london lead to the maximum increase in traffic discount links of london then what value would the links truly links of london silver possess. They would end up being little more than window dressing at worst and minimally impactful links of london sale at best. That is not what a new online business links london jewellery looking for a spike in revenues would wish to links london bracelet yield.Also, when you are running a new business, your london links charms time will limited as there will be scores of other responsibilities links of london watches sale competing for your time. That means you won't be able to discount links of london rings do what is necessary to individually place your own links on cheap links of london necklaces the internet. Rather than do so, you could buy links and delegate the work to others.

προσκλητηριο γαμου είπε...

O καρκίνος αυτού του τόπου...

美女福利色愛愛直播 είπε...

偷拍裙底直播
台灣賭神
戴子郎的漏洞投資學
現金版詐騙
娛樂城
娛樂城優惠
成人小說
無碼做愛影片
無碼性愛

網路少女露點自拍 είπε...

金順賽事分析網
抓姦影片直播
處女初夜情直播
聖發娛樂城
北京賽車
博弈
博弈遊戲
通博在線娛樂
通博台灣

夫妻\a片共享 είπε...

賭神小古課程
正妹聊天室
現金網
嘟嘟成人網站
博客網
娛樂城註冊送
財神現金網
歐博百家
現金版

av無碼性愛 είπε...

a片免費看
av性愛
av女優
av女優拍片直播
a漫
a漫卡通
hoya娛樂城
h漫
mlb投注

成人電影 είπε...

免費無碼卡通影片
成人情侶自拍的性愛影片
成人情侶自拍的性愛影片
免費a片卡通線上觀看
成人情侶自拍的性愛影片
情色AV影片
h漫卡通a漫卡通
h漫卡通a漫卡通
免費a片卡通網

成人文學 είπε...

賭神小古課程
正妹聊天室
現金網
嘟嘟成人網站
博客網
娛樂城註冊送
財神現金網
歐博百家
現金版